Työterveysneuvottelu kolmikanta palaveri

1.3.2021

Työterveysneuvottelussa huomioitavaa ( kolmikanta palaveri)
Työntekijän on osallistuttava työterveysneuvotteluun/kolmikantapalaveriin, jossa pohditaan työntekijän mahdollisuuksia jatkaa omassa työssään tai muussa työssä työnantajan palveluksessa. Tavoitteena on löytää työnantajan, työntekijän ja työterveyshuollon kesken yhteinen näkemys toimintatavoista, joilla työhön palaaminen onnistuu tai todeta yhteisesti työhön paluun olevan vielä mahdotonta.

Neuvotteluun osallistuu työntekijän lisäksi lähiesimies tai muu työnantajan edustaja, jolla on valta päättää tarvittavista työpaikalla tehtävistä toimenpiteistä, sekä työterveyshuollon edustaja. Työntekijä voi halutessaan pyytää neuvotteluun tuekseen luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun, mikä onkin suositeltavaa. Neuvotteluun voi työntekijän toivomuksesta osallistua myös hoitava lääkäri.

Neuvottelussa ei ilman työntekijän suostumusta voi käsitellä salassa pidettäviä terveystietoja. Neuvottelussa keskitytään työkyvyn kannalta keskeisiin toimenpiteisiin, joilla voidaan mahdollistaa työntekijän paluu omaan tai muuhun työhön työnantajan palveluksessa.

Neuvottelussa voidaan sopia ja tehdä suunnitelma, millä keinoilla työhön palaamista sairauslomalta tuetaan. Niillä työpaikoilla, joilla työehtosopimuksen mukaisesti on sovittu korvaavasta työstä, voidaan pääsääntöisesti toimia sopimuksen mukaisesti. Jos korvaavasta työstä ei ole sovittu, tulee sovittavaksi, mitä työtä työntekijä voi jatkossa tehdä, millä palkalla ja kuinka pitkästä järjestelystä on kyse. Lähtökohtana on aikaisempaa työtä vastaava työ tai koulutus entisellä palkalla.Lainmuutos ei aseta työnantajalle velvoitetta työolojen muokkaamiseen. Laki ei ota kantaa siihen, mitä muu työ työnantajan palveluksessa on ja mitä palkkaa työstä maksetaan.

Tämän vuoksi luottamusmiehen läsnäolo neuvottelussa on aina suositeltavaa.