Perhevapaa

Perhevapaita koskevia ohjeita sekä ilmoitusvelvollisuus ajat

Äitiysvapaa

Jos työntekijän työsuhde on jatkunut vähintään kuusi kuukautta ennen synnytystä, hänelle maksetaan palkkaa äitiysvapaan ajalta 42 päivän pituiseen kalenterijaksoon sisältyviltä työpäiviltä. Palkanmaksu alkaa työsopimuslaissa määrätyn äitiysvapaan alkamispäivästä lukien.

Äitiysvapaan palkka lasketaan työehtosopimuksen mukaisen keskituntiansion perusteella.

Jos uusi äitiysvapaa alkaa ennen kuin työntekijä palaa takaisin työhön, työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta uuden äitiysvapaan ajalta.

Isyysvapaa
Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin yhdeksän viikkoa. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Kela maksaa vapaan ajalta isyysrahaa.

SEL:n työehtosopimuksissa on sovittu palkallisesta isyysvapaasta. Työntekijä saa lakisääteisen isyysvapaan ajalta palkkaa kuudelta päivältä ja lopulta ajalta työntekijä saa Kelan maksamaa isyysrahaa.

Isä voi käyttää 54 arkipäivästä sen verran vapaata kuin haluaa. Voit pitää isyysvapaastasi enintään 18 arkipäivää eli noin 3 viikkoa lapsen syntymän jälkeen samaan aikaan kuin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Voit siis olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintasi mukaan 1-18 arkipäivää. Loput isyysrahapäivät voit pitää vanhempainrahan jälkeen. Voit myös halutessaan pitää kaikki isyysrahapäivät äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Isän vapaita ei voi siirtää äidille.

 Ilmoitusvelvollisuus                                        
1) 2 kk ennen vapaan aiottua alkamista, jos vapaan pituus yli 12 arkipäivää
2) 1 kk ennen vapaan aiottua alkamista, jos vapaan pituus enintään 12 arkipäivää

Vanhempainvapaa  ja osittainen vanhempainvapaa

Äiti ja isä voivat olla samanaikaisesti osittaisella vanhempainvapaalla ja osa-aikatyössä vanhempainrahakauden aikana. Vanhemmat voivat siis työaikaansa lyhentämällä ja vastaavasti palkkaa alentamalla jäädä samanaikaisesti osittaiselle vanhempainvapaalle. Osittaisen vanhempainvapaan on kestettävä yhdenjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta. Osittaisen vanhempainrahan saaminen edellyttää, että kumpikin vanhempi on sopinut työnantajansa kanssa työajan lyhentämisestä ja palkan alentamisesta 40–60 prosentilla alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta ja kokoaikatyön palkasta
Osittainen vanhempainvapaa voidaan toteuttaa esimerkiksi niin, että vanhemmat hoitavat lasta vuoropäivin tai -viikoin tai siten, että toinen vanhemmista on työssä aamupäivisin ja toinen iltapäivisin
Osittaista vanhempainrahaa eivät voi saada opiskelijat eivätkä yksinhuoltajat.
Jos toinen vanhemmista ei enää täytä osittaisen vanhempainrahan saamisen edellytyksiä, myös toisen vanhemman oikeus siihen päättyy.
Osittaista vanhempainrahaa hakevan on esitettävä Kelalle työnantajan kanssa tehty sopimus työaikajärjestelyistä ja osa-aikatyöstä maksettavasta palkasta.
Osittaisen vanhempainrahan määrä on puolet asianomaiselle maksettavasta vanhempainrahan määrästä.
Ilmoitusvelvollisuus
2 kk ennen vapaan alkamista

Hoitovapaa

Työntekijällä on oikeus kahteen kokoaikaiseen hoitovapaajaksoon hoitaakseen alle 3-vuotiasta lasta. Ottolapsen vanhemman oikeus hoitovapaaseen jatkuu vähintään kaksi vuotta adoptoinnista lähtien, mutta ei enää sen jälkeen kun lapsi aloittaa koulun.

Hoitovapaajakson vähimmäispituus on yksi kuukausi. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia myös kahta useammasta ja kuukautta lyhyemmästä hoitovapaajaksosta. Hoitovapaalla voi olla kerrallaan vain toinen lapsen vanhemmista tai huoltajista. Toinen vanhemmista voi kuitenkin pitää yhden hoitovapaajakson samanaikaisesti toisen vanhemman äitiys- tai vanhempainvapaan kanssa.

Ilmoitusvelvollisuus
2 kk ennen hoitovapaan alkamista

Osittainen hoitovapaa
Työntekijän esitys viimeistään 2 kk ennen vapaan alkamista