Palkalliset vapaapäivät

Korvattavat arkipyhät
1. Uudenvuodenpäivältä, pitkäperjantailta, 2. pääsiäispäivältä, helatorstailta, juhannusaatolta, jouluaatolta sekä joulupäivältä ja tapaninpäivältä maksetaan työntekijälle arkipyhäkorvauksena 8 tunnin palkka keskituntiansion mukaan.

Loppiaisen ollessa muuna arkipäivänä kuin lauantaina, maksetaan siitä 1. kappaleen mukainen arkipyhäkorvaus.

Vapaapäiväksi sattuvalta itsenäisyyspäivältä sekä milloin työntekijä ei sairaudesta tai tapaturmasta johtuvan työkyvyttömyytensä vuoksi ole oikeutettu lain mukaiseen itsenäisyyspäivän palkkaan, maksetaan arkipyhäkorvaus tämän pykälän mukaisesti.

Edellytykset

Arkipyhäkorvausten maksamisen edellytyksenä on, että työntekijä on työtuntijärjestelmän mukaisesti työssä ennen ja jälkeen arkipyhän.
• Arkipyhäkorvaus maksetaan myös tapauksissa, missä työntekijä on ollut poissa työstä työnantajan luvalla.
• Arkipyhäkorvaus maksetaan vuosiloman, alle kolme (3) kuukautta kestäneestä sairaudesta tai lapsen sairaudesta johtuneen palkallisen poissaolon, äitiys/isyysvapaan ja enintään kaksi (2) viikkoa ennen arkipyhää kestäneen lomautuksen aikana sattuvilta arkipyhiltä.
• Arkipyhäkorvaus maksetaan myös silloin, kun työntekijä on ollut työssä arkipyhänä mahdollisten yli- ja sunnuntaityökorvausten lisäksi.

 

2. Arkipyhäkorvaus maksetaan kuitenkin vain työntekijälle, jonka työsuhde yhdessä tai useammassa jaksossa on ennen ko. arkipyhää edeltäneen kuuden kuukauden ajanjaksolla kestänyt yhteensä vähintään 3 kuukautta ja edellyttäen, että työntekijä on ollut työtuntijärjestelmän mukaisesti työssä viimeisenä arkipyhää edeltäneenä ja myös sen jälkeen lähinnä seuraavana työpäivänä tai toisena näistä päivistä, jos poissaolo on johtunut työnantajan luvasta tai työntekijän sairaudesta, reservin harjoituksesta, lomautuksesta tai muusta hyväksyttävästä syystä.

 

Vapunpäivä
1. Toukokuun 1. päivä on palkallinen vapaapäivä. Vapunpäivän palkka maksetaan myös vuosiloman, enintään 3 kuukautta kestäneen sairauden ja lakisääteisen äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan aikana sattuvalta vapunpäivältä.
2. Vapun päivältä maksetaan arkipyhäkorvaus työntekijöille, joiden työsuhde on alkanut ennen 1.5.
3. Suorituspalkalla työskentelevän työntekijän tuntipalkka lasketaan keskituntiansion mukaan.
4. Vapaapäiväksi sattuvalta vapunpäivältä ei palkkaa makseta kuukausipalkalla olevalle työntekijälle.

 

Erinäiset korvaukset

1. Syntymäpäivät
Työntekijällä, jonka työsuhde on jatkunut 3 kuukautta, on oikeus 50- ja 60-vuotispäivinään saada palkallinen vapaapäivä, kun merkkipäivä sattuu hänen työpäiväkseen.

2. Vihkiäiset
Työntekijällä on oikeus saada palkallinen vapaapäivä omiin vihkiäisiinsä, kun vihkiäispäivä sattuu hänen työpäiväkseen.

3. Hautajaiset
Työntekijällä on oikeus saada palkallinen vapaapäivä läheisen omaisensa hautausjärjestelyjä varten tai hautauspäivänä. Jos lähiomaisen hautajaiset ovat niin kaukana, ettei työntekijän voida kohtuudella edellyttää yleisiä kulkuneuvoja käyttäen voivan matkustaa hautajaisiin tai sieltä takaisin kotipaikkakunnalleen hautauspäivänä, hänelle annetaan, mikäli hän matkustaa työpäivänään, matkustamista varten yksi palkallinen vapaapäivä. Läheisinä omaisina pidetään työntekijän aviopuolisoa, avopuolisoa (samassa taloudessa vakinaisesti asunut), lapsia, lastenlapsia ja ottolapsia, hänen vanhempiaan, isovanhempiaan, veljiään ja sisariaan sekä aviopuolison vanhempia ja isovanhempia.