Irtisanominen peruttiin

Meijerialan yrityksessä työskennelleellä Maija Hakasella oli työuraa takanaan noin kahdeksan vuotta kun työnantaja irtisanoi hänet yt-neuvotteluiden päätteeksi. Työnantaja perusteli henkilöstön vähentämistarvetta taloudellisilla syillä ja Hakasen työosastolta irtisanottiin myös muita. Koko osaston toimintaa ei kuitenkaan lakkautettu. Työnantajan lomauttaessa tai irtisanoessa henkilöstöä taloudellisista ja tuotannollisissa syistä, täytyy työnantajan todentaa irtisanomistarve ja perusteet irtisanomisille sekä noudattaa työehtosopimuksissa sovittua työn vähentämisjärjestystä. Irtisanominen ei saa myöskään olla syrjivää. Hakasen työpaikan pääluottamusmies oli yhteydessä liiton toimistoon yt-neuvotteluiden ajan ja jatkoi yhteydenpitoa myös irtisanomisten tultua voimaan. Liitosta saamiensa ohjeiden avulla pääluottamusmies selvensi irtisanotuille muutosturvaa, ammatillisiin koulutusmahdollisuuksiin sekä irtisanomisaikana vuosilomien pitämisiin liittyviä kysymyksiä sekä työajanlyhentämiseen liittyviä asioita. Ohjeet auttoivat irtisanottuja henkilöitä pääsemään eteenpäin työsuhteen päättymisen jälkeen. Valitettavan usein irtisanomisten kohteeksi joutuvat henkilöt, joilla on paljon sairauspoissaoloja.
– Tässäkin tapauksessa pääluottamusmies epäili taustalla olleen työnantajan halu irtisanoa sellaisia ihmisiä, joilla oli jonkin verran enemmän sairauspoissaoloja kuin muilla. Irtisanottujen joukossa olleelle Hakaselle oli myös aiemmin kertynyt pitkiä sairauslomia, kertoo SEL:n sosiaalisihteeri Kai Laaksonen. Irtisanomistilanteissa osa henkilöstöstä kuuluu irtisanomissuojan piiriin. Irtisanomissuojan piirissä ovat esimerkiksi raskaana tai perhevapaalla olevat sekä osan työkyvystään töissä menettäneet työntekijät. Myös henkilöstön edustajat, kuten luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut kuuluvat irtisanomissuojan piiriin. Hakanen oli viimeisen neljän vuoden ajan toiminut oman osastonsa luottamusmiehenä.

Työkyvystä todisteet työnantajalle

Sen lisäksi, että irtisanomisessa oli Hakasen kohdalla tapahtunut selvä virhe, koska luottamusmiestä ei SEL:n työehtosopimuksen mukaan saa irtisanoa, oli pääluottamusmiehellä näkemys, että Hakasen irtosanomisen taustalla vaikutti hänen aiempi sairaushistoriansa. Hakasen tapauksessa oli selvää, että irtisanominen riitautettiin luottamusmiesaseman vuoksi, mutta Hakanen kävi myös varmuuden vuoksi työterveyslääkärillä pyytämässä lausunnon työkyvystään omiin työtehtäviinsä nähden.
– Halusimme varmistaa ennen erimielisyysneuvotteluita työnantajan kanssa, ettei Hakasen terveydentila ole esteenä työnteolle. Lääkäriltä saadun lausunnon mukaan Hakanen oli täysin kykenevä tekemään töitä, Laaksonen toteaa.

Luottamusmiestä ei saa irtisanoa

SEL:n työehtosopimuksissa on sovittu, että luottamusmies voidaan irtisanoa tai lomauttaa työsopimuslain mukaisesti vain silloin, kun työ päättyy kokonaan eikä työnantaja voi järjestää muuta ammattitaitoa vastaavaa tai sopivaa työtä. Hakasen työosasto jatkoi kuitenkin toimintaansa myös yt-neuvotteluiden jälkeen, joten työei ollut loppunut kokonaan. SEL:n sosiaalisihteeri Kai Laaksonen otti yhteyttä työnantajaan ja kertoi työehtosopimuksessa sovitusta luottamusmiessuojasta sekä siitä, että Hakanen oli todistettavasti täysin työkykyinen. Vaatimuksena oli irtisanomisen välitön mitätöiminen. Työnantaja ymmärsi heti, että asia on tärkeää selvittää nopeasti. Laaksosen mukaan tapaus ei ole epätavallinen: monessa yrityksessä ei ole tarpeeksi tietoa yt-lain toteuttamisesta oikein, irtisanomisiin liittyvistä säännöksistä tai työehtosopimuksen irtisanomisjärjestysehdoista. Tärkeää olisikin, että aina ennen yt-irtisanomisia työpaikkojen luottamushenkilöt olisivat yhteydessä liiton aluesihteeriin.
– Työnantajan oltua yhteydessä työnantajaliittoon ja kysyttyä heidän tulkintansa asiaan, tilanne selvisi hyvin nopeasti. Hakasen irtisanominen peruttiin jo ennen kun työsuhde ehti irtisanomisaikana päättyä, joten Hakanen pääsi jatkamaan töitä normaalisti. Asia hoitui työnantajan kanssa nopeasti ja asiallisesti ja Hakanen sai pitää työsuhteensa kuten kuuluukin, Laaksonen päättää.

Jäsenen nimi on muutettu.