Vuokratyön käyttö aiheutti irtisanomisten peruutuksen

Länsisuomalaisessa elintarvikealan yrityksessä käytiin yt-neuvottelut tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Neuvotteluiden päätteeksi irtisanottiin ja osa-aikaistettiin useita ihmisiä. Neuvotteluiden aikana ja myös niiden päättymisen jälkeen yritys käytti oman henkilökunnan lisäksi vuokratyövoimaa. Lähes samaan aikaan kun yrityksen irtisanomiset ja osa-aikaistamiset tulivat voimaan, antoi työtuomioistuin päätöksensä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n oikeuteen viemässä, työehtosopimuksen tulkintaa koskevassa riitaasiassa. AKT halusi oikeuden päätöksen siitä, voiko työnantaja käyttää vuokratyövoimaa vakituisen henkilöstön rinnalla jatkuvasti, vaikka työehtosopimus tällaisen toiminnan kieltää.
– Työtuomioistuimen päätös oli AKT:lle myönteinen. Tuomiossa todettiin, ettei työnantaja ollut rajoittanut vuokratyövoiman käyttöä työehtosopimuksen edellyttämällä tavalla vain työhuippujen tasaamiseen. Koska myös SEL:n työehtosopimuksista löytyy sama kirjaus vuokratyön rajoittamisesta, joutuivat myös elintarvikefirman toteuttamat irtisanomiset ja osa-aikaistamiset uuteen valoon työtuomioistuimen päätöksen jälkeen, kertoo SEL:n Länsi-Suomen aluesihteeri Esa Vahlsten.
Työtuomioistuimen päätös vahvisti, että yleissitovassa työehtosopimuksessa oleva kielto käyttää vuokratyövoimaa pysyväisluonteisesti vakituisen henkilökunnan rinnalla on sallittu. Työnantajan tulee ottaa kielto huomioon vuokratyövoimaa käyttäessään.

– Tämä tarkoittaa, että luottamusmiehet ja ammattiliitot pystyvät puuttumaan vuokratyön epäterveeseen teettämiseen nyt entistä tiukemmin, koska asiasta on annettu työtuomioistuimessa ennakkopäätös, jonka työnantajapuoli hävisi, Vahlsten toteaa. Elintarvikealan yrityksessä oli käytetty vuosien ajan vuokratyövoimaa vastoin työehtosopimuksen määräyksiä. Työtuomioistuimen päätöksen jälkeen yrityksen luottamusmies lähtikyseenalaistamaan koko yt-neuvottelujen tarpeen ja lopputuloksen sekä irtisanomiset ja osaaikaistamiset. Luottamusmiehen perusteluna oli, että vuokratyövoimaa käytettiin työehtosopimuksen vastaisesti yrityksessä jatkuvasti. Tämä asetti ytneuvotteluiden perusteet kyseenalaisiksi. Miksi talon omilla kirjoilla työskenteleviä irtisanotaan ja osa-aikaistetaan, vaikka samaan aikaan vuokratyövoimaa käytetään tavallisen työvoiman tapaantessin määräyksistä huolimatta?
– Luottamusmies kertoi työnantajalle työtuomioistuimen päätöksestä ja vaati, että irtisanomiset ja osa-aikaistamiset perutaan sillä perusteella, että yritys käytti vuokratyövoimaa työehtosopimuksen rajauksen vastaisesti ja näin ollen irtisanomiset ja osa-aikaistamiset olivat perusteettomia, kertoo Vahlsten. Vaatimuksen jälkeen työnantaja päätyi perumaan irtisanomiset ja osa-aikaistamiset. Lisäksi työnantaja lopetti vuokratyövoiman käytön ja osa-aikaisesti talossa työskennelleille tarjottiin kokoaikaisia työsuhteita.

– Työtuomioistuimen päätöksen turvin työpaikan luottamusmies pystyi osoittamaan työnantajan toimintatavat vuokratyövoiman käytössä vääriksi. Vuokratyön käyttäminen ei ole sallittua pidempiaikaisesti tai esimerkiksi tilanteessa, jossa uhkana on tuotannollisiin syihin vedoten työntekijöiden vähentäminen, Vahlsten toteaa.Kaikissa SEL:n työehtosopimuksissa on vuokratyötä rajoittava kirjaus: yritysten on rajoitettava vuokratyövoiman käyttö vain työhuippujen tasaamiseen. SEL:n työehtosopimusten mukaan ”työvoiman vuokraus on epätervettä, jos vuokratyöntekijät työskentelevät yrityksen normaalissa työssä sen vakinaisten työntekijöiden rinnalla saman työnjohdon alaisuudessa pidemmän ajan”.
– Tessin kirjauksella ja työtuomioistuimen päätöksellä pystyttiin kyseisessä yrityksessä torjumaan kaikki irtisanomiset ja osa-aikaistamiset. Kaiken lisäksi, työnantajan luovuttua vuokratyövoiman käytöstä, yritykseen saatiin kokoaikaista työtä lisää, Vahlsten päättää